Grilované sýry, které si zamilujete
Je mnoho způsobů, jak obměnit vaše menu při grilování. Jedním z nich je vyzkoušet kromě masa, uzenin a zeleniny také sýry. Mnohé děsí představa roztečeného sýra a špinavého grilu, který nejde vyčistit, ale nemusíte se bát. Při správném postupu a přípravě vytvoříte vynikající pokrm, který je zpravidla levnější než maso a chutná všem. Mimo to ním můžete pohostit i vegetariány.
Druhy sýrů vhodné na gril
I grilování sýrů má svá úskalí, protože ne všechny sýry, které na trhu najdete, se ke grilování hodí. Dobrou volbou je koupit sýr, který je dle obalu určený ke grilování, například hermelín nebo oštěpek. Součástí takových balení často bývá i koření, které k sýru nejlépe ladí, ale bývají někdy výrazně dražší než koupit sýr samotný. Je tedy na vás, jaké balení zvolíte.
Důležité je vědět, že nejvhodnější na grilování jsou sýry typu hermelín, camembert, kozí sýr, oštěpek, eidam, blaťácké zlato nebo tvarůžky.
Zásady správné přípravy
Před grilováním byste sýry měli alespoň hodinu nechat odpočinout v pokojové teplotě, abyste předešli teplotnímu šoku po položení na gril.
Nejběžnější způsob grilování sýrů je v alobalu. Sýry nikdy nerozřezávejte na půl za účelem je něčím naplnit – na grilu by se roztekly. Pro grilování volte dochucení pouze z vnější strany. Sýry můžete potřít marinádami či různými směsmi koření dle vaší chuti.
Jak na grilovaný hermelín
Hermelín je na grilu naprostou klasikou a určitě jste jej už někdy ochutnali. Pokud i vy chcete hermelín zařadit k vašim grilovacím specialitám, věřte, že jde o jedno z nejsnazších a nejrychlejších jídel, které můžete na grilu připravit.
Nejprve si připravte marinádu, kterou hermelín potřete. Můžeme doporučit směs olivového oleje a koření grilovaný sýr bez soli. Hermelín vytáhněte z krabičky a položte na připravený čtverec z pevného alobalu. Nikdy nepoužívejte ten, ve kterém je hermelín v krabičce zabalený! Ten není ke grilování vhodný. Potřete hermelín připravenou marinádou ze všech stran a pořádně zabalte do alobalu. Nezapomeňte jich přichystat několik, protože hermelíny ze stolu mizí rychlostí blesku.
Ideální je, pokud máte možnost nechat takto naložené sýry v lednici alespoň přes noc, ale pokud ne, nevadí. Hermelíny v alobalu vyskládejte na gril a opékejte alespoň 15-20 minut. V průběhu je můžete otočit. Jako přílohu zvolte pečivo nebo grilovanou zeleninu.
Další recepty na grilované sýry naleznete třeba na webu Svět potravin.
Dobrou chuť!
Další úlovky z blogu
Prakticky i zábavně ze světa nábytku a zahrady
Únorové tipy na značkové grily Campingaz
Máte rádi chvíle u otevřeného ohně, dobrodružství pod stanem, grilované speciality nebo tradiční opékání špekáčků? Připravili jsme pro vás TOP 5 produktů pro grilovací sezónu 2022! Kontaktní plynové grily vytvoří dominantu vaší zahrady a otevřené ohniště se stane příjemným elementem pro romantické…
Seznamte se s nejmodernější technologií Campingaz
Nové plynové grily 3 a 4 series pro dosažení ještě chutnějších výsledků při grilování. Chytré, inovativní a moderní – přesně tato superlativa vystihují novou řadu, která promění všední grilování v exkluzivní zážitek. CAMPINGAZ PLYNOVÝ GRIL SERIES 3 PREMIUM S Insta clean aqua Rychlé a…
Jak vyčistit zahradní gril před sezónou. Známe všechny fígle
Sezóna grilování se pomalu blíží. Už se taky těšíte, až vyměníte plotnu v kuchyni za rozpálený rošt? Dříve, než se na to vrhnete, nezapomeňte, že před zahájením grilovacích večerů pořádně vyčistit gril. Jak na to? To se dozvíte v dnešním článku. Vybavení pro čištění zahradního grilu Čištění grilu…
Grilujte po celý rok, klidně i v zimě. Jak na to?
Jestli jste ještě nezkusili zimní grilovačku, o hodně přicházíte. Zatímco v létě je pobyt u grilu kvůli horku spíš nutným zlem mezi chystáním surovin a mlaskáním nad plnými talíři, v zimě je to jiné. S přípravou jídla si můžete dát na čas, protože gril vás krásně zahřeje. Ale co grilovat v zimě? A…