Úvod Blog Jaké maso na gril? Steaky, ryby, nebo libové masíčko?

Jaké maso na gril? Steaky, ryby, nebo libové masíčko?

02. 08. 2018 Rady a tipy

Sezóna grilování je v plném proudu a na grilu přistávají uzeniny, steaky, ryby i zelenina. Chcete se dovědět něco více o grilování masa? Potom je tady pro vás tento článek, ve kterém se budeme věnovat výběru masa vhodného na gril.

Dobrý steak je tak trochu věda

Chutný a šťavnatý steak vzniká dávno před tím, než si jej donesete domů z obchodu. Proto věnujte pozornost tomu, kde maso nakupujete – čím kvalitnější bude surovina, tím lepší bude hotový pokrm. Často se u grilu setkáváme s kuřecím, či vepřovým masem, které jsou na přípravu poměrně jednoduché.

Nebojte se ale i hovězího, jde o velmi zdravé maso, které skvěle chutná a steaky z něj sklízí největší obdiv. Dobrý řezník vám rád poradí, který kus vybrat. Maso musí být čerstvé, z dobrého chovu, dostatečně vyzrálé a nejlépe od nás z České republiky, abychom podpořili místní trhy. Hovězí se dělí na přední a zadní. Na steaky se většinou používá to zadní.

grilování steaky

Pokud toužíte po libovém kousku masa, sáhněte po svíčkové (filletmignon), nízkém roštěnci (striploin steak), či hovězím pupku (flank steak). Těmi nejšťavnatějšími kusy, které jsou prorostlé, je vysoký roštěnec (rib eye steak) a hovězí krk (chuckroll).

Které ryby se hodí na gril?

Příprava grilovaných ryb je rychlá a jednoduchá, proto se nebojte ryby na grilu vyzkoušet. Základem je koupit čerstvou rybu – ta má lesklé a vypouklé oko, voní vodou (ne rybinou) a je lehce pokrytá slizem. Má červené nebo fialové žábry, nesmí být zašedlé. Čerstvá ryba vydrží v lednici až 4 dny, zbytečně ji nemučte mrazákem.

grilované ryby

Ryba vždy chutná lépe ugrilovaná v celku než samotný filet, který se může lehce vysušit. Čerstvou rybu nemusíte zbytečně moc kořenit, bohatě postačí hrubozrnná sůl, kvalitní olej a bylinky. Marinádu můžete doplnit máslem a na rybu pokapat šťávou z citronu, či limetky, nebo kolečka citrusů vložit rovnou dovnitř ryby.

Na českých grilech se nejčastěji objevují pstruzi a makrely. Mořské ryby mají méně kostí a jsou zdravější, protože nejsou tak tučné. Sladkovodní jsou pro nás lépe stravitelné a s pstruhem moc starostí není. Pokud šikovně vytáhnete páteř, téměř všechny kosti jsou pryč. Zkuste experimentovat – co takhle si připravit na grilu lososa, pražmu, candáta, nebo kapra?

Zpět na blog

Další úlovky z blogu
Prakticky i zábavně ze světa nábytku a zahrady

Únorové tipy na značkové grily Campingaz

Máte rádi chvíle u otevřeného ohně, dobrodružství pod stanem, grilované speciality nebo tradiční opékání špekáčků? Připravili jsme pro vás TOP 5 produktů pro grilovací sezónu 2022! Kontaktní plynové grily vytvoří dominantu vaší zahrady a otevřené ohniště se stane příjemným elementem pro romantické…

Celý článek

Rady a tipy 14. 02. 2022

Seznamte se s nejmodernější technologií Campingaz

Nové plynové grily 3 a 4 series pro dosažení ještě chutnějších výsledků při grilování. Chytré, inovativní a moderní – přesně tato superlativa vystihují novou řadu, která promění všední grilování v exkluzivní zážitek. CAMPINGAZ PLYNOVÝ GRIL SERIES 3 PREMIUM S Insta clean aqua Rychlé a…

Celý článek

Rady a tipy 26. 01. 2022

Jak vyčistit zahradní gril před sezónou. Známe všechny fígle

Sezóna grilování se pomalu blíží. Už se taky těšíte, až vyměníte plotnu v kuchyni za rozpálený rošt? Dříve, než se na to vrhnete, nezapomeňte, že před zahájením grilovacích večerů pořádně vyčistit gril. Jak na to? To se dozvíte v dnešním článku. Vybavení pro čištění zahradního grilu Čištění grilu…

Celý článek

Rady a tipy 10. 02. 2021

Grilujte po celý rok, klidně i v zimě. Jak na to?

Jestli jste ještě nezkusili zimní grilovačku, o hodně přicházíte. Zatímco v létě je pobyt u grilu kvůli horku spíš nutným zlem mezi chystáním surovin a mlaskáním nad plnými talíři, v zimě je to jiné. S přípravou jídla si můžete dát na čas, protože gril vás krásně zahřeje. Ale co grilovat v zimě? A…

Celý článek

Rady a tipy 24. 11. 2020