Nejlepší zelenina na grilování
I když jsou maso a uzeniny stálicemi grilovací sezóny, skvělá je i grilovaná zelenina. Připravit ji můžete samotnou jako hlavní jídlo, nebo ji využít jako zdravější variantu přílohy místo pečiva. Zelenina připravená grilováním je mnohem chutnější než vařená nebo dušená, které mnoho lidí nemusí. Kombinovat ji můžete se všemi druhy masa i uzenin a skvělá je také se sýry. Ale který druh vybrat, abyste u grilu zazářili?
Které druhy jsou vhodné na gril
Při grilování zeleniny se fantazii meze nekladou. Pokud zvládne i jinou tepelnou úpravu a je stále dobrá, určitě grilováním nešlápnete vedle.
Chcete-li vybrat to nejlepší, sáhněte po cuketě, lilku a paprice. Cukety i lilky kupte spíše menší, protože ty mají jemnější chuť a nejsou přezrálé. Papriku zvolte červenou, oranžovou nebo žlutou, zelená se na gril nehodí, protože je nahořklá. Papriky jsou ideální na naplnění, vyzkoušejte do „lodiček“ z paprik dát třeba mozzarellu nebo feta sýr a uvidíte, jak se budou chuťové pohárky hostů radovat.
Skvělou volbou jsou také klasy kukuřice, cibule, brambory, rajčata a z hub žampiony. Nebojte se improvizovat a zkoušet nové druhy. Důležité je samozřejmě vhodné ochucení zeleniny a správná příprava.
Správná příprava šťavnaté grilované zeleniny
I když je grilování zeleniny jednoduché a rychlé, často se dopouštíme chyb, kvůli kterým je potom pokrm vysušený nebo připálený. Jak na to – a správně?
Zeleninu před grilováním omyjte vodou a osušte. Poté ji nakrájejte na silnější plátky. Pokud chcete grilovat menší kousky například jako přílohu, dejte zeleninu na grilovací tácek. Nikdy ji nesolte před grilováním, protože by pustila šťávu a vysušila se. Stejně tak ji nekořeňte, protože by se koření na grilu spálilo – zkrátka veškeré dochucování nechejte na konec. Zeleninu můžete jen lehce postříkat směsí vody a oleje a pak ji hned přemístěte na rozpálený gril. Grilujte tak dlouho, dokud nebude povrch opečený dozlatova.
Poté přendejte zeleninu do misky a můžete začít ochucovat. Osolte ji, opepřete a můžete přidat směs vašich oblíbených bylinek. Ale moc to s kořením nepřehánějte, nejlépe vynikne samotná chuť zeleniny jen se špetkou soli.
Skvělé recepty a inspiraci naleznete na blogu Kuchařka pro dceru.
Grilováním zeleniny si uděláte radost nejen požitkem z dobrého jídla, ale také prospějete svému tělu, proto se při příštím posezení s přáteli nebojte ji do svého repertoáru zařadit.
Další úlovky z blogu
Prakticky i zábavně ze světa nábytku a zahrady
Únorové tipy na značkové grily Campingaz
Máte rádi chvíle u otevřeného ohně, dobrodružství pod stanem, grilované speciality nebo tradiční opékání špekáčků? Připravili jsme pro vás TOP 5 produktů pro grilovací sezónu 2022! Kontaktní plynové grily vytvoří dominantu vaší zahrady a otevřené ohniště se stane příjemným elementem pro romantické…
Seznamte se s nejmodernější technologií Campingaz
Nové plynové grily 3 a 4 series pro dosažení ještě chutnějších výsledků při grilování. Chytré, inovativní a moderní – přesně tato superlativa vystihují novou řadu, která promění všední grilování v exkluzivní zážitek. CAMPINGAZ PLYNOVÝ GRIL SERIES 3 PREMIUM S Insta clean aqua Rychlé a…
Jak vyčistit zahradní gril před sezónou. Známe všechny fígle
Sezóna grilování se pomalu blíží. Už se taky těšíte, až vyměníte plotnu v kuchyni za rozpálený rošt? Dříve, než se na to vrhnete, nezapomeňte, že před zahájením grilovacích večerů pořádně vyčistit gril. Jak na to? To se dozvíte v dnešním článku. Vybavení pro čištění zahradního grilu Čištění grilu…
Grilujte po celý rok, klidně i v zimě. Jak na to?
Jestli jste ještě nezkusili zimní grilovačku, o hodně přicházíte. Zatímco v létě je pobyt u grilu kvůli horku spíš nutným zlem mezi chystáním surovin a mlaskáním nad plnými talíři, v zimě je to jiné. S přípravou jídla si můžete dát na čas, protože gril vás krásně zahřeje. Ale co grilovat v zimě? A…