Úvod Blog Nový seriál: Grilování v Evropě

Nový seriál: Grilování v Evropě

20. 06. 2018 Rady a tipy

Že je grilování je oblíbenou volnočasovou aktivitou v České republice víme. Pravidelně doma griluje více než třetina Čechů a naše menu je směsicí nápadů a receptů z celého světa. Máte přehled o tom, jak jsou na tom ostatní evropské země? Náš nový seriál se bude zabývat grilováním, oblíbenými recepty a surovinami v různých zemích. Tento článek je úvodem, který vás seznámí v grilováním v Evropě obecně.

Země, kde je grilování součástí života

Grilování je oblíbené celosvětově, některé země však v četnosti vedou. V Evropě to jsou Německo, Francie, Itálie, Polsko a Spojené království. Němci pořádají grilovačky v průměru až 19× ročně a jejich nejoblíbenější surovinou na gril je bůček. Jako přílohu si dávají bramborový salát a samozřejmě nesmí chybět pivo na zapití.

Skot Chianina Itálie

V Itálii je na špičce oblíbených jídel na gril hovězí steak z místního skotu chianina (krásné exempláře z oslavy v Sieně vidíte na fotografii výše). Italové velmi často grilují v zimě, což se u ostatních národů příliš nenosí. Také nejvíce utrácejí za suroviny na gril, kdežto Poláci naopak nejméně.

Do Irska se v září každoročně slétají fanoušci grilování z celého světa, protože se tam koná Světový pohár v grilování. A co je typickým irským menu? Naložené hovězí se zelím jako přílohou nebo dušené jehněčí se zeleninou připravené na grilu v hrnci.

Grilované jehněčí Irsko

Které typy grilů jsou nejoblíbenější?

V Evropě stále převládá oblíbenost grilů na dřevěné uhlí, ve většině zemí jej využívá více než 70 % lidí. V Anglii se rozmáhá trend plynových grilů, které už pravidelně používá 33 % obyvatel, kteří grilují. Ve Francii jsou docela oblíbené i elektrické grily. V malé míře lidé grilují na dřevě. A který je váš oblíbený způsob grilování?

Zajímavostí je, že grilování (přípravě jídla i úklidu po něm) se věnují více muži než ženy, které spíše vládnou domácí kuchyni. Který den tipujete jako nejoblíbenější pro domácí grilování? Pokud myslíte, že sobota, máte pravdu. O víkendu se spousta lidí setkává s rodinou a pořádá sešlosti, při kterých je grilování téměř nutností.

Zpět na blog

Další úlovky z blogu
Prakticky i zábavně ze světa nábytku a zahrady

Únorové tipy na značkové grily Campingaz

Máte rádi chvíle u otevřeného ohně, dobrodružství pod stanem, grilované speciality nebo tradiční opékání špekáčků? Připravili jsme pro vás TOP 5 produktů pro grilovací sezónu 2022! Kontaktní plynové grily vytvoří dominantu vaší zahrady a otevřené ohniště se stane příjemným elementem pro romantické…

Celý článek

Rady a tipy 14. 02. 2022

Seznamte se s nejmodernější technologií Campingaz

Nové plynové grily 3 a 4 series pro dosažení ještě chutnějších výsledků při grilování. Chytré, inovativní a moderní – přesně tato superlativa vystihují novou řadu, která promění všední grilování v exkluzivní zážitek. CAMPINGAZ PLYNOVÝ GRIL SERIES 3 PREMIUM S Insta clean aqua Rychlé a…

Celý článek

Rady a tipy 26. 01. 2022

Jak vyčistit zahradní gril před sezónou. Známe všechny fígle

Sezóna grilování se pomalu blíží. Už se taky těšíte, až vyměníte plotnu v kuchyni za rozpálený rošt? Dříve, než se na to vrhnete, nezapomeňte, že před zahájením grilovacích večerů pořádně vyčistit gril. Jak na to? To se dozvíte v dnešním článku. Vybavení pro čištění zahradního grilu Čištění grilu…

Celý článek

Rady a tipy 10. 02. 2021

Grilujte po celý rok, klidně i v zimě. Jak na to?

Jestli jste ještě nezkusili zimní grilovačku, o hodně přicházíte. Zatímco v létě je pobyt u grilu kvůli horku spíš nutným zlem mezi chystáním surovin a mlaskáním nad plnými talíři, v zimě je to jiné. S přípravou jídla si můžete dát na čas, protože gril vás krásně zahřeje. Ale co grilovat v zimě? A…

Celý článek

Rady a tipy 24. 11. 2020