Víte, co znamená zkratka BBQ?
Slyšeli jste někdy o BBQ neboli barbecue a nejste si jisti, co přesně to znamená? Rádi vás s významem této kulinářské techniky seznámíme, a navíc přidáme vynikající recept na domácí barbecue omáčku, po které se při grilování jen zapráší.
Co je to barbecue?
Barbecue, zkratkou BBQ, je druh grilování, který pochází z tradiční indiánské kuchyně a svou oblibu si získalo hlavně na jihu USA (Texas, Kansas atd.) a v Austrálii. Opravdové barbecue spočívá v dlouhé tepelné úpravě masa při nízké teplotě za přítomnosti kouře. Při jeho přípravě se nejčastěji využívají brikety, dřevěné uhlí, nebo speciální dřevo na uzení.
Barbecue zvládnete i na plynovém grilu. Teploměr a termoregulace vám pomohou udržovat žádanou teplotu (většinou okolo 100 °C). Stačí jen mít dost trpělivosti a na výsledný pokrm si počkat i několik hodin. Stojí to za to!
Při BBQ se často využívají různé omáčky a marinády, které v historii sloužily především k tomu, aby se čerstvé maso v horku nezkazilo. Nyní jsou s barbecue grilováním neodmyslitelně spjaty, protože pokrmům dodají vynikající chuť a vůni.
BBQ (barbecue) = dlouhá tepelná úprava masa venku na grilu/ohni za nízké teploty okolo 100 °C.
BBQ omáčka = aromatická grilovací omáčka. Základem je ocet a rajčata (protlak, pasírovaná).
Barbecue je zpravidla velkou venkovní společenskou a rodinnou událostí plnou hudby a veselí. Hostitelská rodina se stará o přípravu jídla a o chod barbecue party, hosté přinesou pití, přílohy, či malé dárky, ale nikdy ne vlastní naložené maso. Podle zvyklostí by tím dali najevo, že nemají o hostitelovy pokrmy zájem, což je neslušné.
Jaký je rozdíl mezi grilováním, barbecue a uzením?
- Při grilování se maso, či zelenina opékají při vyšší teplotě a velmi rychle, zpravidla na přímém ohni (teplota okolo 200°C a více). Volíme menší kusy jídla – steaky, ryby, nakrájenou zeleninu. Grilování většinou nezabere déle než hodinu.
- Při barbecue příprava trvá o poznání déle a suroviny se opékají na nepřímém ohni (teplota cca 100-150 °C, trvá několik hodin). Pro barbecue jsou ideální velké kusy jídla – kuře vcelku, žebírka, plec s kostí vcelku, sele atd.
- Uzení je nejpomalejším způsobem přípravy pokrmů, používá se při něm pouze kouř (při uzení studeným kouřem je teplota okolo 30 °C, teplým kouřem cca 60 °C, může trvat i dny). Jde spíše o sušení masa, dbáme na volbu kvalitního dřeva (buk, dub, ovocné dřeviny).
Pro uzení a barbecue využíváme hlavně maso, na klasické grilování klidně připravte i zeleninu, ovoce a další suroviny, kterým by dlouhá tepelná úprava nesvědčila.
BBQ omáčka, kterou si zamilujete
Přípravu lahodné BBQ omáčky zvládnete v pohodlí domova, a tak se vyhnete nákupu zbytečně předražených a ne tak dobrých omáček ze supermarketu. Receptů najdete nespočet, my jsme si vybrali ten podle Menu domů, ke kterému na jejím blogu najdete i instruktážní video.
Recept na barbecue omáčku:
- 2 lžíce olivového oleje,
- 6 stroužků česneku,
- 500 g pasírovaných rajčat,
- 1 lžíci hrubozrnné hořčice,
- 3 lžíce uzené papriky,
- 1 dl výpeku z vařených žeber,
- 2 kostičky 85 % čokolády,
- 200 ml suchého cideru,
- 2 lžíce vinného octa,
- 2 lžíce worcesteru,
- pepř, sůl a případně cukr.
Vše smíchejte ve vyhřátém hrnci. Omáčku můžete skladovat v lednici.
Další úlovky z blogu
Prakticky i zábavně ze světa nábytku a zahrady
Únorové tipy na značkové grily Campingaz
Máte rádi chvíle u otevřeného ohně, dobrodružství pod stanem, grilované speciality nebo tradiční opékání špekáčků? Připravili jsme pro vás TOP 5 produktů pro grilovací sezónu 2022! Kontaktní plynové grily vytvoří dominantu vaší zahrady a otevřené ohniště se stane příjemným elementem pro romantické…
Seznamte se s nejmodernější technologií Campingaz
Nové plynové grily 3 a 4 series pro dosažení ještě chutnějších výsledků při grilování. Chytré, inovativní a moderní – přesně tato superlativa vystihují novou řadu, která promění všední grilování v exkluzivní zážitek. CAMPINGAZ PLYNOVÝ GRIL SERIES 3 PREMIUM S Insta clean aqua Rychlé a…
Jak vyčistit zahradní gril před sezónou. Známe všechny fígle
Sezóna grilování se pomalu blíží. Už se taky těšíte, až vyměníte plotnu v kuchyni za rozpálený rošt? Dříve, než se na to vrhnete, nezapomeňte, že před zahájením grilovacích večerů pořádně vyčistit gril. Jak na to? To se dozvíte v dnešním článku. Vybavení pro čištění zahradního grilu Čištění grilu…
Grilujte po celý rok, klidně i v zimě. Jak na to?
Jestli jste ještě nezkusili zimní grilovačku, o hodně přicházíte. Zatímco v létě je pobyt u grilu kvůli horku spíš nutným zlem mezi chystáním surovin a mlaskáním nad plnými talíři, v zimě je to jiné. S přípravou jídla si můžete dát na čas, protože gril vás krásně zahřeje. Ale co grilovat v zimě? A…